Persartikel verschenen in Mechels stadsmagazine DE NIEUWE MAAN Nieuwe stadswijk aan de vaart
01/06/2023

Tussen de Postzegellaan en de Leuvense Vaart is er heel wat aan het bewegen. Zo is de gloednieuwe gezinsvriendelijke woonwijk Guldendal bijna helemaal af. Het volgende op de planning? Het project MALT.

De nieuwe stadswijk MALT is een knipoog naar de vroegere mouterij ‘Malterie Vandermolen’, waar van granen mout gemaakt werd. Mout wordt onder andere gebruikt voor bier, whisky en een aantal voedingsmiddelen. De fabriek werd later nog voor andere dingen gebruikt. Intussen is de industriezone naast de vaart en de Postzegellaan al enkele jaren volledig verlaten.

Greet Geypen, Schepen van Stadsvernieuwing: “Het wordt een nieuwe stadswijk met respect voor het verleden en aandacht voor de toekomst”.

TIJDLIJN

  • Eind 2021: Goedkeuring verkavelingsvergunning
  • Mei 2021:  Start sloopwerken
  • Januari – September 2022: Tweede fase sloopwerken
  • Juli 2022: goedkeuring omgevingsvergunning
  • April 2023 – Einde 2025: Uitvoering sanering en bouwwerken

ERFGOED IN VOLLE GLORIE
Gelukkig vond dit gebied nieuwe eigenaars in de projectontwikkelaars PSR-CODIC en TERVIA’S-TRIGINTA. Zij willen het iconische erfgoedkarakter van de plek behouden. Dat doen ze door de prachtige oude industriegebouwen helemaal op te knappen tot schitterende kantoorgebouwen. Daarnaast komen er nog enkele nieuwbouwkantoren, 39 eengezinswoningen en 25 appartementen. MALT wordt een levendige plek. Er komen heel wat groene ruimtes bij die toegankelijk zijn voor iedereen. Zo worden alle gebouwen met elkaar verbonden door een park van wel 1,8 hectare groot. Er komen ook heel wat speelelementen, een petanqueveld, een pingpongzone en ruimte voor enkele horecazaken.

IDEALE LOCATIE
De site ligt vlak bij het station. Handig voor mensen die met de trein of de bus naar hun werk gaan. Ook met de auto is de wijk makkelijk bereikbaar: via de Postzegellaan rijd je rechtstreeks de ondergrondse parking binnen. Zo kan de site zelf autoluw blijven. Bovengronds vinden wandelaars en fietsers vlot hun weg via de duidelijke fiets- en wandelpaden.

PROPER EN DUURZAAM
Vroeger werd op deze site onder andere rubber geproduceerd en hout bewerkt. Die activiteiten lieten hun sporen na. Daarom wordt voor de start van de werken eerst de bodem gezuiverd. In de toekomst zal MALT een uiterst duurzame nieuwe stadswijk zijn. Zo wordt het overtollige regenwater opgevangen en blijft de site maximaal vrij van fossiele brandstoffen zoals aardgas, aardolie en kolen. Wonen doe je er bijna-energieneutraal, want dankzij prima isolatie en ventilatie verbruiken de woningen bijna geen energie. Je vindt er ook de eerste Mechelse kantoren met een BREEAM-certificaat. Dat wil zeggen dat ze een uitstekende totaalscore krijgen op vlak van duurzaamheid. Daarvoor werden tien
milieuaspecten afgetoetst, zoals afval, water, energie, materiaal gebruik, innovatie …

Blijf op de hoogte via mechelen.be/malt.

Benieuwd naar nog meer projecten?
Check mechelen.be/stadsvernieuwing.

Meer nieuws

20/05/2022

Vandaag brachten de leden van de brownfieldcel van het Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen een bezoek aan ons stadsvernieuwingsproject MALT.

27/05/2022

De laatste vrijdag van de maand mei wordt in Europa traditioneel de dag van de buren gevierd. Een toepasselijke gelegenheid om de buren van MALT aan het woord te laten.

01/10/2021

Aan het station van Mechelen staat MALT in de steigers: een duurzame, groene en uiterst toegankelijke stadskern die voor optimale verbinding zal zorgen. Zo wordt het district een w